
Bäst tycker jag om att laga lamm i stora bitar med benen kvar. Då brukar jag oftast gnida in köttet i en kryddpasta och tillaga i ugnen.
Igår blev det knappt 2 kg bog som skulle tillagas. Började med att göra kryddpastan:
3 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
3 stora klyftor vitlök, finriven
1/2 tsk salt
1,5 tsk persilja
1,5 tsk basilika
1 tsk salvia
1/4 tsk koriander
Några drag med (svart)pepparkvarnen
Blanda allt ordentligt.
Ta bort det mesta av hinnorna från köttet och gnid/massera in kryddpastan. Lägg i en smord ugnsform och sätt in mitt i ugnen på knappt 150 grader. Vänd köttet en gång i halvtimmen.
Hur lång tid det tar beror naturligtvis på hur mycket kött det är och hur man vill ha köttet. Jag gillar rött kött så vår bog fick vara 2 timmar i 150 grader och sen 20 minuter till i ca 100 grader. Ett tips är att skära lite i köttet när man tar ut det för att vända så ser man bättre hur det är tillagat.
Låt köttet vila inlindat i folie minst 15-20 minuter innan det skärs upp.
Någon kanske reagerar på att jag inte har med den klassiska lammkryddan rosmarin i min kryddpasta. Det är bara för att jag gillar att vara lite eljest, men det funkar naturligtvis hur bra som helst att ta med rosmarin också.
Igår serverade vi lammet med risotto, balsamsås och en blandsallad. Och gott, kraftigt rött vin!