madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Päronpanacotta med salta pussar

 
Med en man som inte gillar sötsaker och två barn som bara vill ha glass till efterrätt så blir det sällan jag tar mig för att laga dessert. Men påsken är ju något av sötsakernas högtid så något måste jag få till.

99% av alla desserter jag gillar innehåller choklad och jag har lyckats gifta mig med en man som inte gillar choklad! Därför blir årets påskefterrätt något man kan äta både med och utan choklad.

Först panacottan:

En liten burk konserverade päron (eller 5 päronhalvor från en stor)
Lite grön hushållsfärg
5 dl vispgrädde
1/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten

Kör päronen i mixer till en så slät massa som möjligt. Rör ner 2 droppar hushållsfärg (påverkar inte smaken men färgen blir finare). Det blir väldigt, väldigt grönt, jag associerade till mosad alienhjärna, men det bleks av grädden sen. Ställ moset åt sidan en stund.

Rör ut gelatinpulvret i det kalla vattnet och låt stå.

Koka upp grädden med sockret och vaniljsockret. Ta av från värmen när det kokat upp, rör ner päronmoset och sedan gelatinen.

Sila upp i formar/glas som är sköljda men inte torkade. Låt stå i kylen minst fyra timmar eller gärna över natten.

Italienska kyssar ska innehålla likör, men jag gjorde lite barnvänligare pussar istället.

25 g smör
1 dl vispgrädde
150 g choklad (70%ig)
Lite salt

Hacka chokladen. Koka upp grädde och smör, ta av från värmen och rör ner chokladen. När all choklad smält smaka av med lite salt. (man ska känna en lätt saltsmak i chokladen men det får inte ta över).

Vill man göra kyssar istället så hoppa över saltet och rör ner 2-3 tsk likör istället. Eller kaffe för de som nu gillar sånt. Mest italienskt smakar det med amaretto tycker jag.

Ställ in i kylen. Låt stå en timme, ta sedan ut och spritsa till 25-30 st pussar. Stoppa tillbaka i kyl minst en timme så de får stelna ordentligt.

Risotto med karljohansvamp

 
Risotto är egentligen en egen rätt men jag lagar det allt som oftast som tillbehör till en god köttbit. Alla i familjen gillar risotto så vi äter det 1-2 ggr i månaden och 99 % av gångerna med karljohansvamp.

Risotto är inte svårt att göra men den kräver att man ger sig tid att stå vid spisen medan den tillagas.

Till ungefär 4 portioner:

2-3 msk finhackad karljohansvamp (jag använder torkad som jag låter ligga i blöt i 50% mjölk och 50% vatten)
En finhackad schalottenlök
2-3 msk smör
3 dl arborioris *
1,5-2 dl vin (vitt eller rött funkar)
8 dl grönsaksbuljong
Ca 1 dl riven parmesan
10-20 g rumsvarmt smör

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, stek försiktigt svamp och lök - de ska inte ta färg. Häll i riset och rör om ett tag, optimalt är att varje riskorn blir glansigt av smör runt om. Dra ner till medelvärme och häll i vinet, rör om tills allt vin sugits in i riset, börja då späda med lite av den varma buljongen. Du behöver inte röra konstant, men ofta. Låt det aldrig koka torrt utan späd med buljong så snart det inte är blött i riset. När det gått 20 min sedan du hällde i vinet, slå av värmen helt och rör ner parmesanen. Rör till sist i det rumsvarma smöret och servera genast.

Några tips:
+välj en god buljong, då man inte använder kryddor är det buljongen och svampen som ger smak till risotton.
+ efter buljongen kokat upp, ha den på samma värme som risottokastrullen.
+ smaka då och då, och gå inte bara efter klockan. Riset ska vara lite al dente, annars blir det bara en mycket skum risgrynsgröt.

* använder man annat risottoris, se efter grundrecept på förpackningen så att vätskemängden funkar

Falsk osso buco - billig festmat

 
Äkta osso buco ska göras på kalvlägg. Det är riktigt gott. Jag har även provat att göra osso buco på entrecote, högrev, lammkött och renkött, det är också gott. Men min favorit är faktiskt denna som är så "fuskig" att det nog inte kan kallas osso buco längre, gjord på fläskytterfilé! Inte lika mustig, men fräschare och mer barnvänlig.

Gör först gremolatan:
En kruka persilja (jag föredrar den med krusiga blad)
Skalet av två citroner
5-6 vitlöksklyftor

Finhacka persiljan. Riv citronskalet och vitlöken fint. Blanda allt.

Skär ca 1 kg fläskytterfilé i cmtjocka skivor, salta och peppra på bägge sidor.

Vänd varje fläskskiva i vetemjöl, bryn sen på båda sidor i en stor gryta.

När allt fläsk är brynt, häll i ca 500 g krossade tomater, 1 dl vin (funkar faktiskt med både rött och vitt) och en smulad köttbuljongtärning. När buljongtärningen löst upp sig och allt bubblar, sätt i ungefär hälften av gremolatan, dra ner värmen och släng på ett lock. Låt sedan stå och småputtra i minst 30 minuter.

Använd resten av gremolatan till servering.

Servera med t ex pasta, ris, risotto, polenta, polentapotatis eller ät som den är utan tillbehör.