madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Torsk under räktäcke

 
En enkel rätt som fixar sig själv i ugnen medan du gör tillbehören.

500-600 g torskrygg i portionsbitar
300-400 g skalade räkor
Salt
Ca 25 g smör
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vitt vin
2,5 dl grädde
1,5 tsk hummerfond
Torkad dill
Vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform (lagom stor för att torskbitarna ska rymmas och få lite, lite luft mellan sig. Lägg i torsken i formen, salta lite.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. Det kommer att bli en stor seg klump som fastnar kring vispen men det har inte blivit fel, fortsätt bara vispa! Häll på vinet, fortsätt vispa och häll på grädde och hummerfond. Vispa tills det är en klumpfri och ganska tjock sås, smaka av med torkad dill och vitpeppar. Ta av från värmen och rör ner de välavrunna räkorna. Bred ut röran över torsken och sätt in formen i mitten av ugnen.

Tillagningstid beror på fiskens tjocklek men 20 min är ett bra riktmärke. Blir du osäker så stick ner en kvivsudd i en fiskbit och känn sen på udden - är den varm så är fisken klar (aka Ramseytricket)

Smakar bra med kokt potatis till. Och gröna grönsaker.
Taggar: Räkor, Torsk;