madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Torsk under räktäcke

 
En enkel rätt som fixar sig själv i ugnen medan du gör tillbehören.

500-600 g torskrygg i portionsbitar
300-400 g skalade räkor
Salt
Ca 25 g smör
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vitt vin
2,5 dl grädde
1,5 tsk hummerfond
Torkad dill
Vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform (lagom stor för att torskbitarna ska rymmas och få lite, lite luft mellan sig. Lägg i torsken i formen, salta lite.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. Det kommer att bli en stor seg klump som fastnar kring vispen men det har inte blivit fel, fortsätt bara vispa! Häll på vinet, fortsätt vispa och häll på grädde och hummerfond. Vispa tills det är en klumpfri och ganska tjock sås, smaka av med torkad dill och vitpeppar. Ta av från värmen och rör ner de välavrunna räkorna. Bred ut röran över torsken och sätt in formen i mitten av ugnen.

Tillagningstid beror på fiskens tjocklek men 20 min är ett bra riktmärke. Blir du osäker så stick ner en kvivsudd i en fiskbit och känn sen på udden - är den varm så är fisken klar (aka Ramseytricket)

Smakar bra med kokt potatis till. Och gröna grönsaker.
Taggar: Räkor, Torsk;

Vabbning och grönsaksbrist - en veckosallad funkar alltid!

 
På affären gapar grönsakshyllorna tomma på grund av snön i södra europa. Hemma och vabbar, ska alltså försöka servera något gott och nyttigt och få i minstingen grönsaker både till lunch och middag. Veckosallad löser krisen som så många gånger förr!

Veckosallad verkar det finnas 100tals recept på, så här gör jag min.

Strimla 600-700 g vitkål, med mandolin går det riktigt snabbt. Riv 2-3 morötter på rivjärnets grövsta sida. Blanda allt i en stor skål som har ett passande lock. Dra några varv med svartpepparkvarnen och rör om.

Fyll en kastrull med:
1 dl strösocker
1 dl rapsolja
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 tsk salt
Några droppar pressad lime.

Koka upp lagen, rör om lite så att allt socker löser sig och häll den kokande lagen över salladen. Rör om och låt stå framme tills den svalnat. Med lock på håller den sig minst en vecka i kylen (om den räcker så länge!) och blir godare för varje dag.

Rullader av fläskytterfilé

 
Förr gjorde jag alltid fläskrullader av färdigskuren snitsel men sen jag testade att göra av fläskytterfilé så gör jag aldrig av något annat.

Här är mitt ungefärliga recept.

En fläskytterfilé på dryga kilot
Ca 10 skivor salami och eller rökt skinka
1 finhackad schalottenlök
3 msk dijon
1-2 msk riven parmesan
1/2 dl vitt vin
1 till msk dijon
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
Smör eller annat fett att steka i
Paprikapulver
Körvel
Salt
Vitpeppar

Börja med att putsa filén och skär den sen i cmtjocka skivor. Ta fram köttklubban och bulta ut skivorna till de är några mm tjocka och har storleken som handflatan på en basketspelare. På ett ungefär alltså.

Finhacka löken och salamin/skinkan, lägg i en skål och blanda ner dijon (3 msk) och parmesan. Smaka av med paprikapulver ( ca 2 kom) och körvel (en knapp msk).

Lägg en klick av dijonröran på en fläskskiva, rulla ihop och fäst med en steknål eller tandpetare. Fortsätt tills alla skivor är rullar och fyllningen är slut.

Stek rulladerna några i taget och låt dem få ordentligt med färg även om de inte behöver vara helt genomlagade. Krydda försiktigt med salt och vitpeppar medan du steker, tänk på att fyllningen ger rätt mycket sälta.

När alla är stekta, vispa ur pannan med en msk dijon och det vita vinet. Låt koka upp och häll sedan i grädden. Låt puttra några minuter och smaka av med paprikapulver och körvel. Lägg sedan i alla rullader och låt dem puttra i såsen i 10-15 minuter.

Servera med pressad potatis eller fullkornsris och grönsaker.