madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

The moose that went to the middleeast

 
När jag tar fram crockpoten så är det som att min förmåga att spontant sätta i olika saker och sedan totalt glömma vad förökar sig något ofantligt. Imorse när vi tog fram pottan fick jag en känsla av att det skulle bli något som jag gärna vill göra igen så nu skärpte jag mig och höll reda på allt som åkte i.

800 g högrev av älg
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
2 små lökar - finhackade
3 vitlöksklyftor - finhackade
2 lagerblad - mortlade
1 tsk schezuanpeppar - mortlade
3 tsk "Sju kryddor" (kryddblandning från sevan)
1,5 dl ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 köttbuljong tärning
2 tetror kikärtor
4 stora champinjoner
Smör
Persilja

Skär köttet i tärningar och bryn i lite smör. Salta och peppra. Strö över mjölet och rör om så att det sugs upp i köttet. Lägg det o pottan och tillsätt alla ingredienser utom kikärtor, champinjoner och persilja.

6 timmar låg temp. När ca 15 minuter återstår rör ner kikärtorna, skär champinjonerna i små klyftor och stek i smör, krydda dem med salt, peppar och persilja innan även de rörs ner i grytan.

Det hade smakat ännu bättre med lite nanbröd eller dylikt att sugs upp det sista i tallriken med.

Middag på under tio minuter

 
Detta är inte ett recept utan bara lite tips/inspiration.

Ibland har man superbråttom eller noll ork till matlagning men vill ändå äta något riktigt gott.

Då är färsk pasta ett säkert kort! Pastan ska oftast bara koka i max 2 minuter. Ställ under tiden fram pesto, grönsaker, ett fat med lufttorkad skinka, salami eller andra god charkuterier, oliver, parmesan och mozzarella. Pesto kan du köpa färdig eller förbereda kvällen innan och förvara i en burk i kylen.

Resultatet blir en god middag där var och en får välja vilka ingredienser de vill ha - vilket oftast är mycket populärt hos våra barn. Ett glas vin till är inte heller dumt!