madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Grillad zucchini - ett tillbehör med smak av Medelhavet

90% av det som hamnar på vår grill är inspirerat av den amerikanska södern. Men för att ställa in smaklökarna på sommartid så tar jag gärna medelhavssmaker till hjälp.

Ett enkelt och gott tillbehör är att grilla zucchini. Skär zucchinin på längden, skivorna bör vara ca 5 mm tjocka. Pensla med olivolja på bägge sidor och
 
salta lite. Grilla på båda sidor tills de fått färg och blivit lite mjukare. Strö genast (medan de är varma) över lite riven parmesan (eller peccorini).

Igår serverade vi detta till grillade kycklingfiléer och tsatziki, men det funkar även bra med kött och/eller grönsaker.

Rotselleripuré, ett snabblagat tillbehör

 
Jag som inte klarar av att äta ens en tesked med potatismos älskar rotsakspuré. Idag blev det rotselleripuré, passar bra till kraftigt kött som vilt, lamm eller mustigt nötkött.

Ca 500 g rotselleri
2 msk grädde
1-2 tsk örtkrydda av något slag
Salt och peppar

Skär först bort rotdelen på rotsellerin, då slipper du få jord på skärbrädan sen. Ta bort skalet och skär sellerin i mindre bitar. Koka i saltat vatten till sellerin är så pass mjuk att det går att sticka en gaffel igenom. Häll bort vattnet och lägg sellerin i en matberedare med knivarna i. Mixa sönder grovt, tillsätt sedan grädde och örtkrydda (jag tycker körvel passar utmärkt!), fortsätt mixa tills det är en jämn och tjock puré. Smaka av med salt och peppar.

Varm frukt med vaniljkräm och söta gryn

 
En enkel efterrätt med ingredienser som oftast finns hemma.

Börja med vaniljkrämen.

Gör allt i en tjockbottnad kastrull, gärna teflon. Vispa ut 2 msk vetemjöl med 1 dl mjölk. Tillsätt ytterligare 1,5 dl mjölk, 1 ägg och 1 msk strösocker. Sätt på plattan och vispa konstant , när det börjar bubbla lite dra ner värmen och fortsätt att vispa till krämen är riktigt tjock. Låt kallna och vispa sedan ner 2 tsk vaniljsocker.

Gör sedan grynen.

1/2 dl havregryn
1,5 tsk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
~1 tsk flytande honung
Lite smör (1-2 msk)

Stek havregrynen i det smälta smöret, tillsätt de båda sockrena och rör om ordentligt. Ringla över honungen och låt karamelliseras lite på låg värme. Häll upp på en tallrik eller skärbräda. Kan serveras varma eller kalla.

Skär sedan frukt i klyftor (eller slantar om det är banan). Funkar med både färsk och konserverad (på bilden konserverade persikor eftersom jag inte tål äpplen som övriga familjen fick). Smält en klick smör i stekpanna och stek klyftorna försiktigt. Pudra över rejält med kanel och lite socker (farin, strö, muscovado, rå, vanilj....Vad ni gillar och tycker passar ihop med den frukt ni valt). Frukten ska bli mjuk men inte mosig.

Servera frukten med en rejäl klick vaniljkräm och strö över lite gryn.