madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Matpaj

 
Min man gillar inte paj så jag gör bara paj när jag är gräsänka. Eftersom det inte händer så ofta blir det nästan alltid samma slags paj för jag vill inte slösa bort ett "pajtillfälle" på ett misslyckat experiment. Däremot är min grundpaj sådan att jag kan variera fyllning/innehåll.

Ca 125 g rumstempererat smör
3-3,5 dl vetemjöl
Lite salt
1-2 msk vatten

Rör ihop till en pajdeg och tryck ut i en pajform. Pricka med gaffel i hela skalet och låt sedan stå i kylen, minst en halvtimme men det funkar över natten

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter

Under tiden rör du ihop
1 liten burk (250 g) keso
3 ägg
Ca 2 dl riven ost
Kryddor som passar med fyllningen

Bred ut kesoröran i det varma pajskalet och stick sedan ner fyllning. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter, till fyllningen stelnat.

Fyllningen går som sagt att variera, på bilderna är det tunna bitar salami, avokado och fetaost. Kassler/skinka, grillad kyckling, svamp, körsbärstomater, spenat, räkor, crabsticks, julienneskurna morötter, lök, bacontärningar, pepperoni, zucchini, purjolök, draget kött, chili, skivade köttbullar, kokta ägg, rökt eller gravad fisk, korv är några exempel på vad man kan fylla med. Gör jag med räkor eller något annat smått så rör jag ner dem i kesoröran innan jag brer ut den, blir enklare så.

Getosttortillas

 
Getosttortillas är ett mycket passande tilltugg till ett glas vin eller två. Funkar på buffébordet, som förrättssnacks eller som "kvällsmacka" för vuxna när barnen somnat.

Skär tunna skivor av getost och lägg på ena halvan av en vetetortilla. Skär tunna skivor av ett saftigt päron och lägg över osten. Vik den tomma halvan av tortillabrödet över och pressa lite. Stek i lite matfett i stekpanna, på båda sidor. Brödet ska få lite färg och osten ska smälta lite.

Vill man variera sig så kan man gärna krydda osten lite innan päronen läggs på. T ex med rosmarin, krossad rosépeppar, finhackad soltorkad tomat, finhackade valnötter eller något annat man gillar. Skär upp i små trekanter innan servering.

Enkel och snabb currykyckling

En av makens vardagsfavoriter tror jag och mina barn har nu också lärt sig att äta detta med god aptit - trots att det innehåller lök!

4 filéer kyckling skurna i strimlor eller bitar
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 tsk curry
1/3 tsk vitlökspulver
1/3 tsk lökpulver
1/2 tsk koriander
1/3 tsk ingefära
1 krm chilipeppar
1 tärning hönsbuljong
1,5 dl vatten
1 lök, skuren i tunna strimlor
Matfett

Blanda mjölet och kryddorna. Vänd varje kycklingbit i blandningen (allt kommer inte att gå åt men det blir svårare att göra med mindre mängd). Stek kycklingen i matfettet i en gryta eller stor stekpanna, det ska bli fin färg på alla sidor. Låt löken steka med sista två minuterna.

Sänk värmen något och smula ner buljongtärningen över. Tillsätt vattnet, lägg på lock och låt puttra i ca 10 min.

Servera med ris.

Detta fick så strykande och snabb åtgång idag att jag inte hann ta någon bild.