madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Italiensk potatisgratäng - eller kanske amerikansk?

 
Igår var vi lite fantasilösa medelsvenssons och skrev oxfilé och potatisgratäng på menyn. Det händer inte ofta hos oss eftersom jag har lyckats gifta mig med en man som inte gillar "vanlig" potatisgratäng. Men livet och äktenskapet är fullt av kompromisser och ibland är det kompromisserna som ger lite extra guldkant till tillvaron: jag gjorde sk italiensk potatisgratäng istället. Eller rättare sagt en variant på det eftersom vi hade slut jordärtskockor.

En form på ca 18x23x4 cm är lagom för vår familj och i den blir det tillräckligt med
7-8 normalstora potatisar, skurna i tunna skivor
1 sötpotatis skuren i tunna skivor
3-4 vitlöksklyftor
~40 g färsk spenat
2,5 dl riven parmesan
2,5 dl grädde (helst sk pastagrädde)
Salt och peppar

Smörj formen och lägg sen i potatis och sötpotatis i tunna lager. Krydda med salt, peppar och pressad vitlök mellan varje lager. När formen är halvfull bred ut spenaten över hela formen. Lägg på ett till lager potatis och strö sedan all parmesan över. Avsluta med potatislager tills formen är full, häll över pastagrädden så att den rinner ner bland lagren.

Grädda i mitten av ugnen 200 grader i ca 45 min (gratängen ska ha fått färg och det ska gå utan motstånd att trycka en gaffel till botten).

Oxfilén fick bara salt och peppar på sig och en kort stund i grillpanna och så kokade jag en grönpepparsås. En riktigt god middag!

Det känns ju inte så italienskt med sötpotatis så kanske jag ska kalla detta amerikansk gratäng, i normala fall använder jag jordärtskockor istället för sötpotatis. Men sötpotatis är färgglatt och gott så det kommer att användas fler gånger.

Bourbon carrots - bästa tillbehöret till BBQ?!

 
Igår hade jag förmånen att komma hem till dukat bord. Min man hade lagat ribs med tillbehör. Hans halvhemliga recept på ribs törs jag inte avslöja här, men hur man gör ett av mina favorit tillbehör, det kan jag bjuda på.

Första gången jag åt bourbon carrots var första gången vi besökte Memphis. Vi skulle äta vår sista måltid på Beale Street innan vi åkte vidare på vår road trip, vi använde ett av våra tricks för att hitta en bra restaurang: följa efter några poliser. Det gick snabbt att välja vad vi skulle ha för kött men sen var listan på tillbehör lång så förutom våra favoriter ville vi välja något vi inte ätit tidigare. Jag jublade väl inte när maken valde bourbon carrots då jag varken gillar bourbon eller tillagade morötter men var ju "tvungen" att smaka...och föll pladask! Väl hemma så började vi surfa på recept och hittade en grund som vi senare provat oss fram till en egen variant på.

Skär 3-4 morötter i tunna "slantar"/skivor. Jag tycker det är optimalt att de är 2-3 mm tunna. Lägg i en kastrull med vatten och häll på lika mycket salt som om ni skulle koka brysselkål eller broccoli, sen häller ni i samma mängd socker. Koka till morötterna har bara lite tuggmotstånd (känn efter med en gaffel), häll ut vattnet m h a ett durkslag. Smält ordentligt med smör (jag hävdar att olja eller annat matfett inte alls passar här) i en stekpanna och stek de avrunna morötterna tills de får lite färg. Då strör du 3-4 msk farinsocker över morötterna och fortsätter steka på låg värme. När sockret börjar karamellisera sig häll över ca 2 msk bourbon och låt koka/ånga bort. Klart!

Måste bara passa på att skriva att de flesta åker till Memphis för musikens skull. Musiken är fantastisk men vi åkte dit för en basketmatch - och återvände för matens skull! Gillar man bbq, långkok och söderns kryddor - då är det till Memphis man ska!

Kycklingklubbor med chokladsås

 
Får väl börja med att skriva att jag INTE är gravid men idag har jag lagat och serverat kyckling, ris, chokladsås och brysselkål till middag.

Kycklingklubbor och kycklinglår tycker jag är bra vardagsmat de dagar man har ca 50 min på sig innan maten måste vara klar. Annars kan man förstås tillaga dem kvällen innan om man vill. Dessutom är det billig mat. Jag gissar att det kan bero på att vi (inte bara min familj utan vi människor i västvärlden) äter så mycket kycklingfilé att det blir ett överflöd av övriga kroppsdelar.

Idag gjorde jag ingen kryddblandning utan "frikryddade" på känn med salt, svartpeppar, spiskummin, malen koriander, starkt paprikapulver, cayennepeppar och lökpulver. In i ugn, 225 grader, med ovansidan upp. Vänd efter en halvtimme och dra då även ner temperaturen till 200 och låt vara i ugn 15-20 minuter till.

Jag gillar att ha choklad i maten, och tycker choklad passar lysande till kyckling, speciellt om man kryddar med chili av något slag. Kokade 2 msk chilisås tillsammans med 2 dl vatten och en tärning kycklingbuljong. När det reducerats lite, ner med 1/2 msk soya, 1/2 msk farinsocker, 1 knapp msk kakao, 2,5 dl grädde och låt puttra en stund. Smaka av med salt, peppar, någon slags chili och lite kanel. Toppred med maizena eller liknande.

Godast blir kombon kyckling och chokladsås om man smular lite nachochips över! 👌