madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Älgskav

 
Autocorrect vill översätta till älskog och ska jag gå efter makens lovord under och efter middagen så är det likvärdigt 😀.

Ca 800 g älgstek eller annan bra älgbit
1 msk senap (jag använde finsk stark senap)
1 msk viltfond
1/2 dl rödvin
2,5 dl grädde
1 tsk timjan
1/2 tsk vitlökspulver
Salt
Svartpeppar
Smör

Skär/skav köttet när det är ganska fruset för att få tunna skivor och strimlor.

Bryn köttet i omgångar i smör i en stekpanna, salta och peppra (har inga mått då jag använder kvarnar). Lägg över i en djuptallrik när det är klart.

När allt kött är brynt, häll i vinet, senap och fond i pannan. Låt koka ihop en minut eller två, vispa sedan ner grädden. Krydda och låt koka ihop något. Smaka av med salt och peppar, rör ner köttet i såsen, låt även köttvätskan som samlats i tallriken komma ner i såsen. Dra ner värmen, lägg på lock och låt puttra några minuter.

Servera gärna med potatis och grönsaker. Maken tycker gelé är ett måste till.

Southern peach - en sommardrink

 
På sommaren tycker jag att det kan vara kul att göra lite drinkar. Förra helgen hade vi en middag med amerikanska södern som tema och jag ville göra några fördrinkar. De flesta recept jag hittade i våra kokböcker och på nätet med rätt tema innehöll antingen något jag inte gillar (typ whisky eller bourbon) eller ingredienser som är svåra att få tag på i Sverige. Så det blev till att uppfinna något själv. Jag blev väldigt nöjd med denna drink för jag tycker den smakar sommar, södern och framförallt gott.

Isbitar
1msk vit rom
1/2 dl persikojuice
1/5 krm kanel
1 dl hallonsoda

Skaka is, rom, kanel och persikojuicen i en shaker. Sila ner i ett litet glas, häll i hallonsodan.

*persikojuicen gjorde jag genom att mixar tre konserverade persikohalvor med 1/2 dl av sockerlagen de ligger i. Jag provade även en variant med koncentrerad lättdryck med smaken apelsin-persika, det blev också gott.

Tortellinigratäng

 
Gillar man ost är detta en lämplig pastarätt. Är bra att göra en stor laddning för det går bra att frysa in och ha som reswrvluncher i frysen.

Ca 500g tortellini med ostfyllning
Ca 300 g kassler skuren i tärningar
1 dl grönsaksbuljong
2,5dl grädde
Ca 120 g grönmögelost (riven eller hackad i små bitar)
1/2 tsk basilika
Lite svartpeppar
Maizena

Sätt ugnen på 200 grader. Koka tortellinin och häll i en stor, smord ugnsform. Rör ner kasslern, försök få den jämt fördelad.

Koka upp buljongen, vispa ner grädden och låt koka upp igen. Sänk värmen och tillsätt lite ost i taget under omrörning. När all ost smält, smaka av med basilika och svartpeppar. Toppred med lite maizena utrört i vatten, konsistensen ska bli trögflytande.

Häll ostsåsen över tortellinin och kasslern. Peta eventuellt lite med en slev för att hjälpa såsen att rinna ner i hela formen.

Gratinera mitt i ugnen, ca 15minuter.

Servera med sallad och lite riven parmesan.

Det går naturligtvis att byta ut kasslern mot t ex salami, grillad kyckling, stekt svamp och att ta en annan smak på osten. Det funkar även med ost på tub.