madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Hemlagad pasta - billigaste lyxmaten

 
Ska man bjuda någon på middag när ekonomin är lite ansträngd då är hemlagad pasta ett bra alternativ: billiga ingredienser och smakar lyxigt gott. Det behövs inte några avancerade tillbehör heller för att pastan ska komma till sin rätt. Men det tar lite tid.

Jag gör helst degen på morgonen:
2,5 dl durumvete
2,5 dl vetemjöl
1 rågad tsk salt
3-4 ägg*
1 msk olivolja

Alla har väl sett hur man gör en liten vulkan av mjölet på bakbordet/bänken och lägger äggen mitt i vulkanen...jo, visst det funkar det också men ska man inte göra enorma mängder pasta så tycker jag det är smidigare att göra i en stor skål. Jag använder en i rostfritt stål.

Blanda mjölen och saltet i skålen, kläck i äggen (om det är stora ägg, börja med 3 och se om degen går ihop) och börja jobba ihop degen. Tillsätt oljan när degen nästan håller ihop. Går det inte att jobba in allt mjöl så tillsätt lite vatten. Ta upp degen ur skålen och knåda ordentligt. Degen bör vara ganska fast och absolut inte kladdig.

Slå in i plastfolie och låt vila i kylen till det är dax att börja kavla pastan.

Har man inte gigantiskt tålamod och lika stora armmuskler så rekommenderar jag definitivt en pastamaskin för att kavla degen riktigt tunn.

Använd maskinen för att göra spagetti eller tagliatelle, alternativt skär i önskad form. Lagar man pasta till barn kan det vara kul att använda pepparkaksmått för att skära ut roliga pastaformer.

Låt pastan ligga på rena och torra kökshanddukar och torka i minst två timmar, koka sen i saltat vatten i ca 90 sekunder.

Ikväll serverade vi pastan med en gräddig vitlökssås, grillat kött, vitlöksbröd och skivade champinjoner stekta i vitlökssmör. Inget för de som undviker kolhydrater men en mycket god middag!
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: