madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Limeångad kyckling med bulgur och yoghurtsås

 
En rätt som kan vara väldigt snabblagad efter jobbet - bara du lagt i marinad kvällen innan.

Marinad:
1 dl soya
1/2 dl vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Blanda alla ingredienser i en stor skål.

Ta 1 kg kycklingfiléer och skär varje filé i tre delar. Lägg ner i marinaden och täck med plastfolie eller annat lock. Låt stå i kylen minst en timme men gärna över natten.

En dryg halvtimme innan middagen ska serveras tar du fram kycklingen ur kylen och slår på ugnen på 175 grader.

Ta upp kycklingen ur marinaden, men spara marinaden ett tag till.

Bryn kycklingdelarna lätt och krydda med salt, svartpeppar, persilja, timjan, vitlökspulver, paprikapulver och lite muskot. Alternativt krydda med en färdig jerkkrydda.

Lägg kycklingen i en smord ugnsform. Häll ev vätska som är kvar i stekpannan över och ringla sedan över 3-4 msk av marinaden.

Riv skalet av en limefrukt och spara det till såsen. Skär limen i två delar och pressa lite av saften över kycklingen. Lägg sedan limedelarna med skalet neråt mellan några av kycklingbitarna.

Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Tar ungefär 25 min innan kycklingen är klar.

Gör under tiden såsen: 2 dl turkisk yoghurt, det rivna limeskalet, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Blanda ordentligt och låt stå i kylen till det är dax att äta.

Koka bulgur enligt instruktionerna på förpackningen men krydda vattnet med 1/2 tsk salt, 1/2 tsk persilja, 1 krm lökpulver och 1 krm gurkmeja.

Servera gärna tillsammans med wokgrönsaker.
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: