madebymartina.blogg.se

Mat gjord av mig. Vardagsmat i en småbarnsfamilj blandat med festmat, snabbt och enkelt blandat med lite mer komplicerat - gemensamma nämnaren är att jag tycker det är gott.

Kill-that-flu-soup eller veckans vegetariska

 
Jag tror egentligen att det är mest mentalt men när man är lite halvrisig och känner att en förkylning kan vara på gång - då känns det så extra nyttigt att äta soppa.

Min soppfilosofi är att goda ingredienser + goda kryddor = god soppa. Så enkelt är det. Dagens soppa blev vegetarisk:

Ca 1 kg butternut pumpa
1 stor palsternacka
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tärningar grönsaksbuljong
7 dl vatten
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen koriander
Lite lite malen muskotnöt
Svartpeppar och chilipeppar efter smak
1 burk kokosmjölk
Två tetror eller burkar kikärter
40-50 g färsk babyspenat
Matfett

Hacka lök och vitlök. Skala pumpa och palsternacka, ta bort kärnorna från pumpan och skär sedan både pumpa och palsternacka i tärningar.

Bryn lök och vitlök i lite matfett i en stor kastrull eller gryta. När löken fått lite färg, häll i pumpa- och palsternackstärningarna. Tillsätt vatten, buljongtärningar och sambal.

Låt koka till tärningarna är mjuka, mixa då soppan slät. Låt den mixade soppan puttra på medelvärme och tillsätt kryddor och kokosmjölk. Ta lite av kryddorna i taget och smaka av emellanåt.

Så här långt går det jättebra att förbereda dagen innan om man vill äta soppa en vardag när man har tidsbrist. Isf, ta fram soppan ur kylen och värm den i grytan innan nästa steg.

Skölj av kikärtorna med vatten och rör ner dem i soppan. Låt värmas i soppan ett par minuter. Ta sedan soppan från plattan och rör ner spenaten
 
Uppdatering: naturligtvis var soppan ännu godare i lunchlådan. Inte bara för att soppor oftast är godast uppvärmda utan även för att jag i tryggt avstånd från barnen tordes äta soppan som det var tänkt: med lite chilismaksatt choklad riven över. Mumma! 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Carolin
skriven :

ser gott ut :)

Svar: Tack! Kolla gärna på uppdateringen hur soppan blir ännu godare
madebymartina.blogg.se